Premie berekenen

Hoe wordt een premie autoverzekering berekend?

Berekenen welke premie er voor een autoverzekering betaald moet worden kan tegenwoordig bijzonder eenvoudig op het internet. Dat kan in een paar stappen.

Het kenteken

Voor het berekenen van de premie is vaak een kenteken benodigd. Het kenteken is benodigd om informatie op te vragen omtrekt het merk van de auto, maar ook over het model, het type brandstof, het aantal deuren, de uitvoering, het bouwjaar en de nieuwwaarde van de auto.

<h3?leeftijd>

Zowel de leeftijd van de auto, als de leeftijd van de eigenaar van de auto telt mee in de hoogtebepaling van de premie. De eigenaar van een oudere auto zal minder premie hoeven te betalen dan iemand die een gloednieuwe auto heeft.
De leeftijd van de verzekerde doet er toe vanwege de ervaring en de risico’s.

Aantal schadevrije jaren

Ook het aantal schadevrije jaren wordt mee berekend in de premie. Dit zegt namelijk iets over de rijervaring van de verzekerde. Daarnaast zegt het iets over het risico op schade veroorzaakt door de eigenaar van de auto. Hoe meer schadevrije jaren, hoe minder premie er betaald hoeft te worden.
Immers: wie geen schade veroorzaakt, veroorzaakt geen kosten voor de verzekeraar en daarmee dus ook niet voor zichzelf.

Leeftijd behalen rijbewijs

De leeftijd waarop de klant zijn of haar rijbewijs heeft behaald is van belang. Aan de hand daarvan kan worden uitgevonden hoeveel rijervaring de verzekerde heeft. Iemand met veel rijervaring heeft minder kans op het veroorzaken van schade dan iemand die pas een half jaar zijn of haar rijbewijs heeft.

Type van de verzekering

Een volledig cascoverzekering is vanzelfsprekend duurder dan een WA-verzekering. De dekking bepaalt de hoogte van de premie. Daarom wordt deze meegenomen in het totale kostenplaatje.

Het verbruik/gebruik van de auto

Tot slot wordt in de berekening ook meegenomen hoeveel kilometers de verzekerde maakt. Iemand die vaak onderweg is met zijn of haar eigen auto loopt meer kans op schade dan iemand die de auto vaak in de garage of voor de deur laat staan. Daarom wordt er in de berekening gevraagd om een schatting te doen van het aantal kilometers dat per jaar gereden wordt.

Optelsom

Alle voorgaande factoren worden opgeteld en tegen elkaar afgewogen. Het systeem gaat aan de slag met autoverzekeringen vergelijken en berekent vervolgens de premie.

Reageren?

Reageren?

RSS feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Plaats een reactie

You must be logged in to post a comment.

WordPress Themes